FRAME-EX projektet
2024 – 2027
FRAME-EX-projektet integrerer forsknings- og praksisudviklingsaktiviteter, med en vision om at fremme lighed i sundhed. Det gør vi ved at give børn og unge ressourcer samtidig med at udvikle tilbud, der kan forbedre deres sundhedstilstand.
Vores målgruppe
Børn og unge med fysiske funktionsnedsættelser, såsom cerebral parese, er mindre fysisk aktive og deltager mindre i sociale og aktive fællesskaber, hvilket indvirker negativt på både deres sundhedstilstand og livskvalitet.
Denne gruppe af børn og unge er begrænset i at udføre almindelige dagligdags aktiviteter som fx cykling og løb. De har brug for tilpassede og motiverende træningsaktiviteter. Sådan en træningsaktivitet er Frame Running.
Hvad er Frame Running?
Frame Running er aktiviteter/parasport, hvor der løbes på specialdesignede trehjulede løbecykler. Frame Runner-cyklen giver selv personer med moderate til svære funktionsnedsættelser mulighed for at opleve fornemmelsen af selvstændig løb og at deltage i idræts-og bevægelsesfællesskaber.
FRAME-EX projektet ønsker at skabe bedre rammer for, at børn og unge med moderate til svære funktionsnedsættelser, som bl.a. cerebral parese, kan være aktive via Frame Running-aktiviteter og derved få mulighed for at indgå i bevægelsesfællesskaber.
Det gør vi ved at udvikle, teste, tilpasse og facilitere implementeringen af motiverende, praksisorienterede og evidensbaserede løsninger til, hvordan Frame Running kan fremme funktionsevne, deltagelsesgrad og livskvalitet hos denne målgruppe.
I øjeblikket arbejder vi på et scoping review, der kortlægger den eksisterende viden på området: Exploring the quantitative and qualitative literature concerning Frame Running participation in all settings for people with physical disabilities – A scoping review protocol.
Projektet består af praksis og forskningsaktiviteter i fire arbejdspakker:
- Etablering af samarbejdsnetværk og praksisnær vidensopbygning om funktionaliteten af tværfaglige samarbejder mellem kommune, skole, fritidsaktører og familier med henblik på at fremme Frame Running-aktiviteter for en udsat målgruppe, herunder børn og unge med cerebral parese.
- Rekrutterings- og formidlingsindsatser for målgruppen.
- Etablering af Frame Running-forløb i foreninger og specialskoler samt evaluering af virkning af Frame Running aktiviteter ift. funktionsevne, deltagelsesgrad og livskvalitet.
- Udbredelse af projektets erfaringer gennem vidensdeling til klargøring af forløb i andre danske kommuner samt praksisnær videnskabelig formidling.
Projektet har modtaget midler fra Elsass Fonden samt UCL’s forskningspulje Forskningsmidler til tværgående forskningsprojekter. Indledningsvist modtog projektet en opstartsbevilling fra Kulturministeriets forskningspulje 2023. Der ansøges forsat om projektmidler til at realisere alle ønskede dele af projektet.
Fire kommuner deltager også i projektet, der løber fra august 2024 til december 2027.
Projektleder er Lektor, ph.d. Camilla Marie Larsen, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, gæsteforsker ved Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet. Projektet forankres ved Afdeling for Anvendt Sundhedsforskning i UCL og i Forsknings- og Implementeringscenter for Idræt, Bevægelse og Læring (FIIBL), der er et samarbejde mellem UCL, UC SYD og SDU.
Kontakt
Camilla Marie Larsen / cmla2@ucl.dk
Josephine Kvejborg Rasmussen / jkra@ucl.dk
Andreas Jørgensen / anjo1@ucl.dk
Lars Breum Christiansen / lbchristiansen@health.sdu.dk
Projektgruppen er sammensat på tværs af følgende institutioner:
- Syddansk Universitet
- UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole
- Odense Universitets Hospital /Ortopædkirurgisk Forskningsenhed
- Parasport Danmark
- Parasport Frederiksberg
- Desuden en international samarbejdspartner fra Lunds Universitet i Sverige.