NYT MOV:E MAGASIN: Børn, unge, bevægelse og sundhed

25. maj 2020

Den nyeste udgave af MOV:E magasinet er på gaden, og denne gang sætter vi spot på børn og unges sundhed og bevægelse. 

“Fysisk aktivitet har en lang række positive effekter på børn og unges sundhed og trivsel”

Således lyder det gode og velkendte budskab i den første linje af Sundhedsstyrelsens rapport fra 2019. En rapport, der for første gang kortlagde danske børn og unges bevægelsesadfærd på baggrund af objektive målinger.

Netop denne rapport er afsættet for magasinets første artikel af Danielle Nørager Johansen fra FIIBL og Tue Kristensen fra Sundhedsstyrelsen. Artiklen indleder med en status over, hvordan det går med børn og unges fysiske aktivitetsniveau. Samtidig udpeger forfatterne nogle af de aktører, der har et skærpet ansvar for at understøtte og motivere børn og unge i at være fysisk aktive. 

Hvem har ansvaret?
Den indledende artikel udstikker samtidig rammen for magasinets efterfølgende artikler, der alle forholder sig til og diskuterer spørgsmålet: Hvem har ansvaret for børn og unges sundhed? 

Jacob have Nielsen fra Dansk Skoleidræt ligger for med en diskussion af skolens betydning for børn og unges sundhed. Herefter får vi den organiserede idræts syn på, hvordan foreningerne kan spille en rolle, når det gælder børn og unges sundhed. Landsformand i DGI, Charlotte Bach Thomassen, sætter i et interview perspektiv på, hvilken rolle fx familie, venner, skoler og forening har i ligningen om børn og unges sundhed. Fra DIF byder Mikkel Nørtoft Magelund, ind med hans vinkel på organisationens rolle i forhold til de sociale skævheder i børn og unges idræts- og foreningsdeltagelse.

Med udgangspunkt i det internationale netværk Schools for Health in Europe (SHE-netværket) argumenter Børge Koch fra UC SYD/KOSMOS i næste artikel for, at vi i Danmark bør lade os inspirere af lige netop den type netværk i udviklingen af en sundhedsfremmende skole – et emne, der har optaget ham i mange år.

Som et konkret eksempel på, hvordan ikke blot en skole, men et helt lokalsamfund har formået at sætte fysisk aktivitet og bevægelse på skemaet for børn og unge, har vi taget en snak med to af initiativtagerne til indsatsen Harte i Bevægelse, der indgår i Kolding kommunes satsning Moving Kolding.

Magasinet rundes af med en artikel om et emne, der i den grad bliver diskuteret både nationalt og internationalt – nemlig børn og unges skærmtid. Jesper Aagaard fra Aarhus Universitet inviterer i sit bidrag til en diskussion af skærmbegrebet.

God læsning!

Kontakt MOV:E redaktionen

Chefredaktør
Louise Stjerne Knudsen
lsknudsen@health.sdu.dk

Fagredaktør
Danielle Nørager Johansen
djohansen@health.sdu.dk

Om MOV:E magasinet

MOV:E magasinet udkommer to gange årligt – både på tryk og i elektronisk format. Magasinet har til formål at formidle viden og forskning om børn og unge i relation til idræt og bevægelse.

Redaktionen modtager gerne forslag til artikler samt respons på indholdet i MOV:E. 

Alle elektroniske udgaver ligger frit tilgængeligt på www.fiibl.dk/move

Scroll to Top