FIIBL udgiver rapport med unik viden om idrætsefterskoler

31. oktober 2022

I foråret 2022 deltog 5775 elever i Idrætsefterskoleundersøgelsen 2022. FIIBL er nu klar med den samlede rapport, der giver et unikt indblik i idrætsefterskoler. 

Vidste du, at 94% af efterskoleelever i nogen og høj grad mener, at det at det var deres eget valg at tage på efterskole? At elever på idrætsefterskoler i gennemsnit dyrker 13,7 timers idræt om ugen? Og at 85% af efterskoleeleverne oplever, at efterskolen i nogen og høj grad har udviklet dem personligt?

Disse er blot et udpluk af de mange resultater, som du kan læse mere om i den netop offentliggjorte rapport.

Unikt indblik i livet på idrætsefterskoler
Idrætsefterskoleundersøgelsen 2022 er gennemført i et samarbejde mellem FIIBL og SDU’s Center for Grundskoleforskning og er den første af sin slags. Dermed giver den nye rapport et unikt indblik i livet på en efterskole, hvor hverdagen er præget af idræt.

Rapporten præsenterer, hvordan eleverne oplever undervisningen i linjefag, valgfag og fællesgymnastik samt i hvor høj grad eleverne oplever at udvikle livskompetencer gennem den idrætslige undervisning. Desuden giver rapporten indblik i, hvordan fællesskabet på efterskolen opleves, hvordan eleverne trives, og hvordan eleverne oplever, at efterskolen udfordrer og udvikler dem. Sidst men ikke mindst, sætter rapporten lys på, hvordan eleverne oplever relationen til deres lærere samt hvordan eleverne planlægger at være idrætsaktive efter efterskoleopholdet.

Endnu mere forskning
Med rapporten sættes der endnu mere skub på forskningen om idrætsefterskoler. Blandt andet indgår resultaterne i ph.d.-projektet ”Idrætsefterskoler – dannelse med krop og sjæl”, der gennemføres af ph.d.-studerende, Lise Maria Elkrog-Hansen. Lise undersøger, hvilken rolle idrætsefterskoler har for unges udviklings- og dannelsesprocesser, og hvilken rolle idrætten spiller heri.

Fra forskningsgruppen skal der lyde en stor tak til de 44 deltagende efterskoler, der muliggjorde, at hele 5775 elever besvarede spørgeskemaet.

» Læs rapporten her!

Kontakt

Sofie Schulze Morley / smorley@health.sdu.dk
Lise Maria Elkrog-Hansen / lmhansen@health.sdu.dk

Fakta om undersøgelsen

Omtrent halvdelen af landets efterskoler har idræt som en større eller mindre del af hverdagen. Idrætsefterskoleundersøgelsen 2022 er gennemført på 44 efterskoler, hvor netop idrætten er en central del af den pædagogiske praksis.

Mere end 5000 elever har deltaget i undersøgelsen henover marts-april 2022, hvor de bl.a. har svaret på spørgsmål vedrørende deres efterskoleophold, linjefag, relation til underviserne, trivsel og meget mere. 

I rapporten kan du dykke ned i temaerne:
  • Baggrund
  • Linjefag
  • Fællesgymnastik
  • Fællesskab
  • Relation til lærerne
  • Udvikling og livskompetencer
  • Trivsel 
  • Idrætsliv efter efterskolen
Scroll to Top