Børnehavebørn Bruger Bolden

4. oktober 2022

Kan lege og aktiviteter med bold gøre 3-6 årige mere aktive? Det skal FIIBL undersøge i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund og en række børnehaver og idrætsforeninger de næste tre år.

Projektet hedder Børnehavebørn bruger bolden og er støttet med en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på 4.8 mil. kr. Projektet har til formål at undersøge, hvordan lege og aktiviteter med bold kan fremme bevægelse for alle børn i børnehaven, samt styrke deres bevægelsesglæde og bevægelsesmæssige kompetencer

Den vigtige bevægelse
Bevægelse er vigtigt for børns motoriske udvikling, trivsel og sundhed. Gode erfaringer med bevægelse i den tidlige barndom bidrager positivt til deltagelse i bevægelsesaktiviteter og idræt senere i livet.

En del danske børn har desværre motoriske udfordringer og mangel på positive oplevelser med bevægelse. De har dermed også en længere vej til et aktivt børneliv, hvilket i højere grad er gældende for børn i udsatte positioner og i udsatte områder.

Nye løsninger til lege og aktiviteter med bold
I et stærkt samarbejde på tværs af sektorer vil Børnehavebørn bruger bolden udvikle evidensbaserede løsninger til, hvordan lege og aktiviteter med bold kan fremme 3-6-årige børns bevægelse. Der skal udvikles konkrete aktiviteter og forløb, der sættes i gang i institutionen, i foreningen og i hjemmet.

Særligt er der fokus på, hvordan inkluderende bevægelseslege og aktiviteter med bolde i dagtilbud både kan styrke børns bevægelsesglæde og deres motoriske udvikling og færdigheder med henblik på at give alle børn de bedste muligheder for et aktivt børneliv.

Stærkt samarbejde sætter skub i forskningen på området
I FIIBL er bevægelse for 0-6 årige et prioriteret fokusområde, og med Børnehavebørn bruger bolden, der involverer en stærk partnergruppe fra både uddannelse, fritid og forskning, styrkes og kvalificeres området endnu mere:

– Med det nye projekt samler vi et tværfagligt projektteam, der både har erfaring og kompetencer inden for børn, bevægelse og dagtilbud. Derudover involverer projektet også forældre og lokale idrætsforeninger i et tæt samarbejde om mere og bedre bevægelse for alle, udtaler projektleder og centerleder i FIIBL, Lars Breum Christiansen.

Foto: Colourbox

Kontakt

Lars Breum Christiansen
Lektor og Centerleder i FIIBL

lbchristiansen@health.sdu.dk / tlf. 60 60 79 40

Fakta om projektet
  • Børnehavebørn bruger bolden går i gang 1. januar 2023 og løber frem til 2025.

  • Indsatserne skal udvikles i samarbejde med kommuner, børnehaver og idrætsforeninger og en række danske kommuner har givet tilsagn om deltagelse.

  • Projektgruppen består af medarbejdere fra FIIBL, Institut for Idræt og Biomekanik på SDU, UCSYD, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole samt Danmark Idrætsforbund.
Ni millionbevillinger fra Novo Nordisk Fonden

FIIBL er en del af ni millionbevillinger, der er blevet uddelt gennem programmet “Children, Health and Movement”, som har til formål at støtte forskning og initiativer med fokus på bevægelse blandt børn og børns helbred.

Foruden “Børnehavebørn bruger bolden” er FIIBL en del af projektet “FIT FIRST FOR ALL”, der også modtager midler fra Novo Nordisk Fonden.

» Se den samlede oversigt over bevillinger her. 

Scroll to Top