Svømning er (igen) på skoleskemaet

23. august 2016

I disse uger igangsætter projekt Alle skal lære at svømme endnu en række udviklingsforløb. Projektet er iværksat af Dansk Svømmeunion og TrygFonden. FIIBL deltager som forskningspartner.

I de kommende uger vil elever i bl.a. Fredensborg Kommune modtage skolesvømmeundervisning, og det er eleverne i lige netop den kommune ikke vant til. I Fredensborg er der nemlig ingen svømmehal og derfor normalt heller ikke svømning på skoleskemaet. Det er der dog nu, for en stund, lavet om på.

Som et led i projekt Alle skal lære at svømme deltager bl.a. Nivå Skole og Kokkedal Skole – begge placeret i Fredensborg Kommune – som forsøgsskoler, der skal bidrage til udviklingen af nye, anderledes og smartere måder at undervise i svømning på.

Udendørs svømning
I sidste uge indledtes bl.a. et samarbejde mellem Nivå Skole og Nivå Svømmeforening om at afvikle udendørs svømmeundervisning i Nivå Bugt for elever i 3. og 4. klasse. Undervisningen blev varetaget af skolens lærere i samarbejde med foreningens svømmeinstruktører. Danmarks Radio var med, og bragte det i nyhederne som et godt eksempel på, hvordan Den åbne skole, der fx giver mulighed for tættere samarbejde mellem skoler og de lokale foreninger, kan bruges i forbindelse med gennemførelse af svømmeundervisning

Et nationalt svømmeprojekt
Også i Ringkøbing-Skjern, Svendborg, København, Faaborg-Midtfyn, Stevns, Norddjurs, Læsø samt Slagelse Kommune igangsættes der i de kommende uger en række projektforløb, som ligeledes skal bidrage med viden om, hvordan skolesvømmeundervisning for fremtiden kan organiseres sådan, at flere børn lærer at svømme. Det sker på følgende skoler: Hvide Sande Skole, Vestre Skole, Skolen i Sydhavnen, Nordagerskolen, Broskolen, Anholt Skole, Baggesenskolen og Store Heddinge Skole.

Eksempelvis undersøges det, hvilken effekt kortere og mere intensive forløb har for børns svømmelæring i 0.-3.klasse, og hvilken betydning det har, hvis der fx anvendes iPads i svømmeundervisningen. Derfor bliver eleverne, før og efter forløbene, bl.a. testet i, hvor langt de kan svømme på femten minutter samt spurgt til deres egen oplevelse af svømmeduelighed.

Læs mere om projekt Alle skal lære at svømme ’ på allesvømmer.dk.

Billede: Stephan Junggren og Lise Maria Elkrog Hansen

Thomas Skovgaard
Centerleder og Lektor

Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet

tskovgaard@health.sdu.dk