(Hvorfor) er idrætsefterskoler så fede?

Torsdag den 8. august 2019 var FIIBL vært ved Idrætsefterskolekonferencen 2019, der blev afholdt på SDU. Formålet med dagen var at sætte fokus på idrætsefterskolernes rolle i udviklingen af unges læring, trivsel og dannelse. Konferencen bygger på Forskningsinitiativet for Idrætsefterskoler, som er etableret af BGI akademiet, Glamsdalens Idrætsefterskole, Vejstrup Efterskole og FIIBL. Der er blandt andet blevet gennemført en spørgeskemaundersøgelse med mere end 850 elever på de tre idrætsefterskoler og en række kandidatafhandlinger, som går i detaljen med skolernes praksis og kultur.

4P8A9411
Foto: Mette Dahlquist

Spørgeskemaundersøgelse
Spørgeskemaundersøgelsen – som er gennemført med elever på årgang 2018/2019 på de tre deltagende efterskoler – har haft til formål at undersøge elevernes oplevelse af at gå på idrætsefterskole. Den viser blandt andet, at 59 % af eleverne oplever, at de i høj grad udvikler sig socialt, mens 46 % i høj grad oplever, at idrætsefterskolen udfordrer dem personligt. Undersøgelsen viser desuden, at eleverne typisk vælger idrætsefterskole på baggrund af skolens udbud af idrætslinjer, idrætsfaciliteter og det idrætslige niveau. Derudover viser undersøgelsen også, at 93 % af eleverne på tværs af de tre idrætsefterskoler, vil anbefale andre unge at tage på efterskole.

Er du interesseret i at læse flere resultater kan de findes her: Resultater fra spørgeskema

Speciale-projekter
Konferencen bød også på en række oplæg fra de specialestuderende, der det sidste halve år har skrevet speciale ind i projektet. Alle specialeprojekter er kvalitative og har overordnet haft et fokus på idrætsefterskolernes organisation og kultur; dannelse og livskompetencer samt fællesskab i idrætspraksis. Desuden havde konferencen besøg af seks specialestuderende fra Forskningsenheden LET’S, som har undersøgt Dual-Carreer på hhv. SINE Sportsefterskole og Vejle Idrætsefterskole.

Se og læs mere om specialeprojekterne her: Konferenceoplæg Idrætsefterskolekonferencen 2019

Forskningsinitiativet for Idrætsefterskoler
Konferencen er en del af projektet Forskningsinitiativet for Idrætsefterskolerder er et samarbejde mellem FIIBL, BGI akademiet, Vejstrup Efterskole og Glamdalens Idrætsefterskole. Er du interesseret i at høre mere om projektet, er du velkommen til at kontakte projektkoordinator, Lise Maria Elkrog-Hansen – lmel@ucl.dk.