FIIBL spørger 8000 elever om deres efterskoleophold

29. marts 2022

Rekordmange unge mennesker startede i 2021 på en efterskole. Men hvad er det efterskoler kan, hvorfor er de så populære, og hvad gør det, at efterskolen har et særligt fokus på idræt? Det er FIIBL i gang med at undersøge med Idrætsefterskoleundersøgelsen 2022. Undersøgelsen løber i ugerne 12, 13 og 14 med deltagelse af 8000 elever fordelt på 48 efterskoler over hele landet.

I 2021 valgte 31.745 unge mennesker at starte på en efterskole. Omtrent halvdelen af landets efterskoler har en eller anden form for idrætsprofil. Men hvad gør det ved hverdagen og den pædagogiske praksis på efterskolen, at der er et fokus på idræt? Og i hvilken grad har idrætten en betydning for elevernes dannelsesprocesser? Det og meget mere har 48 efterskoler og 8000 elever sagt ja til at være med til at undersøge i samarbejde med FIIBL.

– Vi er blevet positivt overrasket over den store interesse og opbakning til undersøgelsen blandt de deltagende efterskoler, fortæller Sofie Morley, der er projektleder på Idrætsefterskoleundersøgelsen og ansat i FIIBL.

Dannelse og udvikling i fokus
Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen skal være med til at øge den generelle viden om hverdagen på efterskoler – herunder hvordan eleverne oplever fælleskabet og relationen til lærerne. Derudover belyser undersøgelsen, om idrætten har en rolle i elevernes dannelsesprocesser og udvikling – skabes der fx særlige muligheder for at arbejde med dannelse gennem mødet i og med idrætten på en efterskole?

– Vi forventer, at undersøgelsen kan give et bredt og varieret indblik i elevernes hverdag på efterskolen, og hvilken rolle idrætten spiller for de unge menneskers udvikling og dannelse”, siger Lise Maria Elkrog-Hansen, der forsker i idrætsefterskoler og er Ph.d.-studerende i FIIBL.

Allerede i august er de første resultater klar
Resultater fra Idrætsefterskoleundersøgelsen 2022 bliver suppleret af interviews med elever og observationer på udvalgte efterskoler. De samlede resultater bliver præsenteret på Idrætsefterskolekonferencen, der finder sted d. 4. august 2022, kl. 14-17 på Syddansk Universitet. 

Har du lyst til at læse mere om undersøgelsen eller er du interesseret i, om jeres efterskole kan deltage i Idrætsefterskoleundersøgelsen 2022, så skriv til Sofie Morley på smorley@health.sdu.dk.

Idrætsefterskoleundersøgelsen 2022 gennemføres i samarbejde med Center for Grundskoleforskning på Syddansk Universitet. 

Reference

» Efterskolerne (2021): Notat: Ny rekord i antal elever på landets efterskoler (tilgået 24. marts 2022)

Kontakt

Sofie Morley
Videnskabelig assistent, FIIBL

smorley@health.sdu.dk
+45 9350 7137

Idrætsefterskolekonferencen 2022

Vil du vide mere om, hvordan idrætsefterskoler bidrager til elevernes idrætslige og personlige udvikling, og hvilken betydning idræt tillægges samt spiller i elevernes dannelsesprocesser? Og er du desuden nysgerrig på forskelle og ligheder mellem idrætsefterskoler, og hvorfor eleverne vælger denne skoleform til?

Så sæt kryds i kalenderen den 4. august 2022 til den årlige idrætsefterskolekonference på Syddansk Universitet.

Læs mere om konferencen her!

Idrætsefterskoler